Choď na obsah Choď na menu
 


Primárna luxácia šošovky

PLL (Primary lens luxation) - luxácia šošovky

 

Primárna luxácia šošovky je veľmi bolestivá, dedičná očná porucha, ktorá vedie až k oslepnutiu. Postihuje viacero plemien psov a bohužiaľ čínsky chocholatý pes je jedným z nich.

V oku postihnutého psa sa oddeľuje, prípadne rozpadáva závesný aparát šošovky, čo spôsobuje posun šošovky do nesprávnej polohy. Ak sa šošovka dostane do prednej komory oka, vzniká glaukóm a dochádza k strate zraku.

V priebehu roku 2009 tým vedcov z Univerzity v Missouri, College of Veterinary Medicine v USA objavil gén mutácie PLL. V septembri 2009 bol DNA test na PLL sprístupnený pre verejnosť.

Tento test je tzv. "slinový test", čo znamená, že sa robí zo slín zhromaždených z vnútornej strany pysku. Je dôležité, aby bol pes pred odberom slín izolovaný od ostatných psov a nepil vodu z misky, z ktorej pili iní psy minimálne 2 hodiny. Odber vzorky má vykonať veterinár, ktorý súčasne potvrdí identitu jedinca.

DNA test v súčasnosti robia 2 laboratóriá:

AHT - Animal Health Trust, v Anglicku http://www.aht.org.uk/genetics_pll.html

OFA - Orthopedic Foundation for Animals, v USA http://www.offa.org/dnatesting/index.html

Na základe výsledkov tohto testu sa psy delia na:

ČISTÝ: Pes nemá zmutovanú ani jednu alelu tohto génu. Nemá vôbec gén prenášajúci PLL a preto ho nemôže ani preniesť.

PRENÁŠAČ: Pes má jednu alelu tohto génu zmutovanú, druhá je nezmutovaná. Preto môže v niektorých prípadoch preniesť PLL na potomstvo.

POSTIHNUTÝ: Pes má obe alely tohto génu zmutované. Z najväčšou pravdepodobnosťou ochorie. Má vysoké predispozície preniesť ochorenie na potomstvo.

 

MOŽNOSTI KOMBINÁCIÍ:

Použití psi

Potomkovia

Čistý pes + Čistý pes

Potomok je na 100% Čistý

Čistý pes + Prenášač

50% pravdepodobnosť, že potomok je Čistý50% pravdepodobnosť že je Prenášač

Čistý pes + Postihnutý pes

Potomok je na 100% Prenášač

Prenášač + Prenášač

50% pravdepodobnosť, že potomok je Prenášač,  25% pravdepodobnosť, že potomok je Postihnutý a 25% pravdepodobnosť, že potomok je Čistý

Prenášač + Postihnutý pes

50% pravdepodobnosť, že potomok je Prenášač,  50% pravdepodobnosť, že potomok je Postihnutý

Postihnutý pes + Postihnutý pes

Potomok je na 100% Postihnutý

 

 

JEDINCI ČISTÝ PO RODIČOCH / CLEAR BY DEFAULT - čo to znamená?

Tento výraz znamená, že pes je potomok z párenia dvoch ČISTÝCH jedincov. Keď gén PLL nie je obsiahnutý v DNA rodičov – ČISTÍ JEDINCI, nemôže byť tento prenesený na potomkov, a preto  potomkovia v takom vrhu bude ČISTÍ. Preto nie je potrebné testovať takýchto jedincov.

 Výskum a výsledky testov ukázali, že pri plemene čínsky chocholatý pes je veľa jedincov prenášačmi PLL. To znamená, že nie je možné v krátkej dobe eliminovať Prenášačov a vyradiť tieto jedince z chovu. Pri ich vyradení z chovu by sme používali na chov len veľmi úzku chovnú populáciu a to by mohlo mať za následok, že by čoskoro nastali problémy s inými geneticky prenášanými chybami, ochoreniami. Je preto dôležité usmerniť chov tak, aby sme jedince, ktoré sú prenášačmi párili len s Čistými jedincami, aby sa nevyskytovali Postihnutý jedinci. Postihnutý jedinci by mali byť z chovu vyradení, aby sa zabránilo odchovu Postihnutých jedincov.

Ďalšie informácie nájdete aj na stránkach www.klubchovatelunahacu.cz  v sekcii články

LINK na zoznam výsledky vyšetrení z laboratórií OFA: Výsledok testu

LINK na švédsku databázu výsledkov vyšetrení na PLL, kde sú aj popísané a graficky znázornené informácie o PLL: http://www.crestednetwork.se/linsluxation_english.htm

LINK na databázu výsledkov rôznych vyšetrení (vrátane PLL): http://www.crestedhealth.com/

Zdroj informácií: http://www.crestednetwork.se/linsluxation_english.htm a  internet

http://www.genomia.cz/cz/test/pll/

http://www.genomia.cz/cz/test/pra-prcd/

 

Ivana Šubínová

 
 


Posledné fotografie


Fotoalbum



Štatistiky

Online: 11
Celkom: 1004418
Mesiac: 13071
Deň: 891